Gestionarea timpului și stresului

  Timpul este unul dintre cei mai importanți factori atât în timpul sesiunii cât și în restul facultății, deoarece specialitatea studentului este să se plângă că nu are timp. Unpopular opinion: este timp de toate dacă știi să ți-l organizezi bine! Probabil că majoritatea avem problema procrastinării, am face orice să nu învățăm, să amânăm acel moment în care ne punem cu burta pe carte sau, pur și simplu, nu reușim să ne planificăm ziua astfel încât să avem timp de toate taskurile și intrăm în panică, dar acest ghid vine în ajutorul vostru cu câteva sfaturi care sperăm să vă fie de folos.

Știm cu toții că în sesiune chiar și peretele acela gol e mai interesant decât orice carte ai avea pe birou. Dar, cu o sesiune organizată, se poate să înveți și chiar să te holbezi la acel perete gol, fără să ajungi în criză de timp.

Înainte de sesiune, dar și în timpul ei , fă-ți puțină curățenie în cap. Sunt șanse mari ca, la un moment dat, să simți că efectiv nu mai ai loc în creier pentru informații noi și e normal, de la un moment dat nu mai dai randament. E necesar să ne sortăm prioritățile, să estimăm un timp de lucru pentru fiecare activitate (pe care să îl și respectăm) și bineînțeles, să nu pierdem vremea.

Începe-ți ziua la o oră rezonabilă (cât să fii odihnit, căci nu ajută nici să dormi 3-4 ore pe noapte, iar dacă ești bine organizat poți dormi liniștit 8-9 ore), fă un stretching/energiser scurt, ia-ți micul dejun și bea cafeluța, apoi apucă-te de treabă (iar dacă crezi că nu te lungești, citește ceva în afară de Drept, ca și cum ai lua ziarul de dimineață sau uită-te la un episod din serialul preferat – fără să apeși pe Next episode!). Este foarte important un stil de viață echilibrat. Dormi bine, încearcă să mănânci mâncare mai sănătoasă, pentru că îți va da energia necesară să poți învăța.

Și cum sesiunea nu e ruptă de restul anului, încearcă să ajungi cu materia citită până în sesiune, cel puțin o dată (dacă nu ai reușit pe sesiunea aceasta, nu e agitație, mai sunt sesiuni).

Pregătirea din timpul anului are o importanță extrem de mare pentru o sesiune reușită și liniștită căci e mai ușor să repeți ceva decât să îl înveți pentru prima oară. Că ai învățat constant sau nu până acum, în sesiune, un prim pas e planificarea. În funcție de volumul aferent, împarte materia pe zile. Îți va fi mult mai ușor să gestionezi ce vrei să înveți, vei găsi o logică în ordinea aleasă de tine. Dacă îți propui să înveți, de exemplu, 100 de pagini pe zi și ai terminat mai repede decât te așteptai, relaxează-te. Nu forța materia, lasă lucrurile să se sedimenteze. Dacă, însă, într-o zi, nu reușești să faci tot ce ți-ai propus, nu dispera, nu se termină lumea în acel moment. Și mâine e o zi.

În ceea ce privește proporția ideală învățat-pauză, fiecare e unic. Există numeroase secrete și sfaturi, diferite metode revoluționare, dar găsește-ți propriul ritm. Fii propria legendă, revoluționează sistemele clasice cu al tău, unic.  Că e 30 minute de învățat și 5 de pauză, că e 50 cu 10, nu contează. Ideea e ca în acele 30, 50 sau câte minute ar fi să stai concentrat la maxim, să citești cu atenție și să întelegi. Poate ajută să îți pui un cronometru, să îți descarci o aplicație care monitorizează cât înveți (de exemplu Study Bunny, Forest sau Focus)  sau orice altă metodă care crezi că te poate ajuta să rămâi un anumit timp focusat.

Alte metode de gestionare a timpului care te-ar putea ajuta:

 • Regula de 5 secunde – atunci când ai un instinct de a acționa, forțează-te să o faci în 5 secunde, altfel riști ca creierul tău să ucidă acest impuls
 • 25 to 5 Rule – dacă ai multe taskuri și nu știi cum să te organizezi, alege-le pe cele mai importante 5 și apucă-te de ele; apoi ia următoarele 5 lucruri importante și tot așa până le termini
 • Planificarea strategică – la începutul săptămânii stabilește-ți obiectivele pe care vrei să le atingi și strategia/pașii pentru a reuși; poți face asta sub forma de orar (tabel) în excel sau Google sheets pentru a le putea modifica și actualiza
 • Obiceiul – se spune că dacă practici un lucru timp de 21-30 de zile constant, acesta devine obicei și îți va fi mai ușor să te ții astfel de program

Sesiunea e o perioada solicitantă, dar nu uita de tine. Ocupă-te și de ceea ce îți place, fă puțin sport, ieși la o plimbare, gătește sau fă orice altceva te ajută să te relaxezi. Creierul are nevoie si de pauze, nu e chiar un roboțel care merge încontinuu, fără a obosi. 

În ziua cu examenul, nu mai învăța.

Dacă te apuci să citești cu o oră înainte de examen, o să ți se pară că nu știi destul de bine, o să te panichezi și o să-ți rămână în minte doar informațiile pe care le-ai recapitulat atunci. Ai încredere în tine, nici n-ai idee câte reține creierul tău fără să-ți dai seama și cum o să-ți procure la examen niște informații pe care nu credeai că le-ai reținut. Și sărbătorește după! Ziua în care ai avut un examen e o zi sfântă, un fel de cheat day. 

Cum învățăm?

 La capitolul „Cum fac să îmi intre toată povestea asta în cap” există răspunsuri multiple. Ce funcționează pentru unii dintre noi e posibil să nu funcționeze pentru alții. Chiar și așa, nu dispera! Răspunsul este și va rămâne „depinde”

În primul rând, în rețeta asta posibil să nu fie atât de important cât inveți pe zi, dar depinde (vezi secțiunea cu gestionarea timpului și stresului). Se știe că atunci când nu are cu ce măsura gramajul ingredientelor pentru prăjitură, omul se mai descurcă și ochiometric. Contează, însă, să menții constant proporțiile și să o faci calitativ. Cu alte cuvinte, dacă mărești cantitatea de făină trebuie să faci la fel și cu cea de zahăr, altfel își pierde din gust compoziția. Deci, un program bine făcut în care să aloci câtva timp pentru materiile obligatorii zilnic ar trebui să facă diferența. Iar dacă nu poți zilnic, încearcă totuși să nu neglijezi materiile prea mult timp. Nu uita că materia se adună.

Contează enorm să înveți calitativ

Ce înseamnă asta? Adică să îți închizi telefonul, să îl dai pe silențios, să dezactivezi wi-fi-ul , să abandonezi telefonul în altă cameră  și să te focusezi pe materie. Ideea este să scapi temporar de orice sursă de distragere. Știm că sună a mini-catastrofă, dar chiar te ajută să te concentrezi. Deconectează-te de la internet, lasă Facebook-ul, Instagramul sau TikTok-ul, mai ales în timpul în care ți-ai prupus să înveți. Dacă tu crezi că și cu internetul oprit, telefonul e o ispită, du-l în altă cameră sau pune-l într-un loc în care nu îți e mereu la vedere. În fine, caută locul în care te simți cât mai confortabil pentru un date cu cărțile și codurile, apoi enjoy! 

În ceea ce privește concret cum înveți… Ei bine, poți încerca să combini variantele sau să alegi una din ele. Este normal să nu știi exact ce ți se potrivește la început. Transcenderea de la liceu la Facultatea de Drept nu e ușor de făcut.

Ei bine, poți face scheme dacă înveți mai repede cu material vizual. Dacă schemele nu merg, poți să rezumi cursurile sau să extragi ce este mai important din doctrină ori legile cu care te-ai confruntat mai des/care sunt mai dificil de înțeles. Totuși, nu încerca să sintetizezi toate cursurile. Va fi imposibil. Încearcă să te focusezi fie pe materiile care îți plac în mod excepțional și ai vrea să le înțelegi cât mai bine, fie pe cele pentru care ai nevoie de mai multe clarificări și te-ar ajuta să vezi imaginea de ansamblu. În aceeași notă, este utilă și notarea pe post-it-uri și lipirea lor într-un loc vizibil. În felul ăsta ești mereu în contact cu informațiile de acolo (cam ca în filmele cu detectivi când își lipeau tot felul de articole și poze peste tot).

Cititul cu creionul în mână ajută

Poate nu de puține ori îți spuneau profesorii din liceu sau școala generală că „matematica se învață cu creionul în mână”. Într-o oarecare măsură lucrurile stau la fel și la drept. Notează-ți informațiile pe care profesorii pun accentul la cursuri, marchează pe cărți toate informațiile care consideri că sunt importante în așa fel încât să îți sară în ochi de fiecare dată când frunzărești cartea (e folositor și când recapitulezi fără a mai trece prin toate rândurile încă o dată. Ideile principale sunt deja scoase în evidență).

Când nu înțelegi ceva nu ezita să întrebi profesorii sau seminariștii (direct, în timpul cursurilor/seminarelor sau pe email) și nu lăsa întrebările fără răspuns. Mai bine îți satisfaci curiozitatea și îți clarifici nelămuririle decât să îți adâncești lacunele.

Mai mult decât atât, există varianta de a-ți procura fișe cu materia predată de la colegii din ani mai mari, pe care să notezi exemplele profesorilor de la cursuri și alte aspecte pe care pun accentul. Pe scurt, să faci o mică Biblie.

Vezi ce metodă ți se potrivește, apucă-te din timp, ai încredere în tine și va fi bine. Cu timpul te vei obișnui și, chiar dacă nu putem promite că va deveni mai ușor, garantăm că lucrurile vor deveni mai clare. Nici Roma „nu a fost construită într-o singură zi”.

Și cum orice student de la Drept a auzit de principiul specialia generalibus derogant, să aplicăm și noi regula

Nu promitem că am găsit varianta perfectă, dar la noi a mers…

TGD învață materia pentru că este fundamentul oricărei părți ce ține de materiile din anii următori și cel mai bine e să înțelegi conceptul, nu să înveți definiția.

 • Învață la TGD măcar cu 5-7 zile înainte dacă nu i-ai acordat niciun fel de interes sau efort pe parcursul semestrului – Depinde de tine cât de repede reții informația. 
 • Metode de învățat: 

 1. parcurgerea caietului de seminar de minim 2 ori cap-coadă, odată împreună cu materialele trimise de doamna profesor, a doua dată fără suportul de curs. 
 2. color coding cu highlitere și acronime pentru a scurta conspectul (pentru persoanele ce optează pentru conspect)
 3. rezumat schematic după PPT-urile doamnei profesor + parcurge rezumatele de 2- 3 ori + rezolvare modele de examen de cel puțin 2 ori
 4. schițe + formulare de întrebări la fiecare capitol, urmate de încercarea de a răspunde la aceste întrebări

Roman

 • Pentru termenii în latină sau expresii specifice pe care trebuie să le ții minte, încearcă să faci asocieri + folosește flashcards/ bilețele post-it pentru ele (mai ales dacă ai memorie vizuală)

 • Parcurge manualul – încearcă să îți împarți capitolele pe zile (dacă îți permite timpul)
 • Fixează-ți bine anumite schițe din caietul de seminar – legat de partea istorică la Roman, e importantă axa aceea pe care se insistă la început, fiindcă vei putea să răspunzi altfel la întrebările din Gaius & Iustinian atunci când știi cât de cât perioada istorică de care aparțin anumite evenimente. 
 • Răsfoiește măcar puțin instituțiile înainte de examen – o să găsești mai repede pasajele necesare
 • Delimitează cu bilețele cărțile (Iustinian și Gaius)

Civil

 • Ia materia din carte și transpune-o pe cod. Folosește cartea pentru a-ti explica noțiunile pe care nu le-ai înțeles din cod
 • Ia toate spețele pe care le-a dat domnul profesor la examen, rezolvă-le și apoi verifică-te pe barem, încearcă să-ți explici singur de ce e răspunsul corect cel din barem
 • Parcurge materia din carte sau rezumatele făcute de mai multe ori până la examen
 • Nu te crampona în detalii inutile, chiar dacă ți se pare că sunt atâția termeni necunoscuți. Cu cât vei avansa în materie și în anii de studiu, cu atât o să ți se lămurească și anumite concepte pe care la momentul acesta nu le înțelegi
 • Pune întrebările pe care le ai fie seminariștilor, fie la curs, fie chiar altor colegi, pentru că e frustrant sa rămâi cu ceva ce nu înțelegi.

Constituțional

 • Parcurge materialului de la ID 
 • Completează suportul/cursurile cu Constitutia, pentru că sunt multe informații care se găsesc numai în Constituție
 • Explică-le prietenilor probleme constituționale
 • Nu trece la o altă lecție până nu ai lămurit-o total pe cea la care ești
 • Reminder: dacă te simți prost, e ok, înseamnă că ești conștient că mai ai ceva de învățat 
 • Fă scheme/tabele comparative pentru orice ține de majorități cu care se votează 
 • Există foarte multe subiecte din anii trecuți pe drive-ul facultății, inclusiv grile la Consti. Ia toate subiectele la rând și rezolvă-le (sub presiunea timpului), să fie o experiență cât mai apropiată de cea de la examen. Corectează-ți testul și lucrurile pe care le-ai greșit, notează-le pe o foaie separată și mai uită-te peste ea la finalul zilei. 

Filosofie – În principiu examenul este redacțional, constând în dezvoltarea unor subiecte din suportul de curs. La această materie este recomandată citirea suportului de 2-3 ori (e o lectură ușoară și chiar interesantă), apoi structurarea câtorva idei din fiecare capitol (de exemplu să știi despre fiecare filosof ce idei/teorii a implementat și să le poți detalia).

Economie – rezolvă grilele din suportul trimis de profesor și încearcă să înțelegi problemele

IDR – Materia în sine e interesantă și raportat la faptul ca e una opțională, nu e grea. Legat de examen, dacă e tot de tip redacțional, nu e foarte complicat, întrebările fiind exclusiv din materia ce se regăsește în manual.  Să nu crezi că anumite părți din manual nu sunt importante, deoarece sunt toate șansele să primești o întrebare la examen fix din ce ai ales să nu parcurgi sau să nu acorzi la fel de multă atenție